Rusija odbacila Inzkov izvještaj: Ne krivite Srbe. Stanje u BiH je dobro i OHR treba zatvoriti

PODVUČEN STAV

431

Ambasador Rusije prije Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kritikovao je izvještaj Valentina Inzka o stanju u Bosni i Hercegovini, a kojeg je visoki predstavnik danas predstavio organima UN-a.

Predstavnik Rusije obrušio se na izvještaj kazavši kako predstavlja kritiku i prebacivanje krivice prema jednom narodu što ne predstavlja pravo stanje na terenu.

“Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žalimo što se njegov izvještaj nije promijenio nabolje. Srbi se kritikuju za sve što se dešava u BiH i to je postao standard. Srbi se krive za sve izazove i zato ovaj izvještaj ne predstavlja balans situacije. Inzko ignoriše da većina problema nastaje zbog nedostatka dogovora tri naroda”, rekao je Nebenzja

On je dodao da OHR treba ohrabriti razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivicu. Dodao je kako je vrijeme vanjskog upravljanja državom gotovo i da građani BiH zaslužuju sami odrediti svoju sudbinu.

“Ne prihvatamo zaključak o zastoju napretka niti predstavljene uslove za zatvaranje OHR-a. U našim očima, stanje u BiH je stabilno i ne predstavlja opasnost za međunarodnu stabilnost. Inzko traži izmišljene razloge kako bi opravdao zastarjeli protektorat nad nezavisnom i suverenom državom. Pozivamo UN i PIC da zatvori OHR!”, poručeno je visokom predstavniku i organima UN-a.

On je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o euroatlanskim integracimama i da Inzko ne treba promovisati euroatlansko članstvo BiH.

“Podsjećamo da Predsjedništvo određuje vanjsku politiku i da se ona treba voditi konsenzusom”, zaključio je predstavnik Rusije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime