Ramazan u doba pandemije koronavirusa

262

Muslimanima je danas prvi dana mjeseca ramazana. Ove godine će izostati zajedničke molitve i iftari. Jedno od rješenja je “Iftar to go”. Društvene mreže sve više postaju jedini način komunikacije sa vjernicima.

Nedžad Osmić, imam u Bosanskoj kulturnoj zajednici “Gazi-Husrev-beg” u Köln,  nije mogao ni zamisliti da će ove godine džamija u kojoj je imam za vrijeme ramazana biti prazna i da će sa vjernicima komunicirati preko društvenih mreža.

On kaže da je Ramazan u vrijeme pandemije koronavirusa jedna vrsta iskušenja. “Ovo je iskušenje jer smo odvojeni od džamije i zajednice. Ali smo s druge strane više sa familijom. Mi smo na vrijeme poduzeli mjere kako bi zaštitili zdravlje i živote vjernika i na taj način spriječili širenje bolesti. Zbog koronavirusa smo prinuđeni da se odreknemo svih zajedničkih aktivnosti radi dobrobiti društva”, kaže Osmić.

Post i olakšice u toku pandemije

Ramazan je mjesec molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja. U toku ovog, za muslimane, odabranog mjeseca, post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane. Izuzetak su trudnice, bolesni i putnici. Međutim, da li ima olakšica za vrijeme pandemije? Imam Osmić je kategoričan: “Koronavirus nije razlog da čovjek ne posti. Vjernici su dužni postiti od zore do zalaska sunca. Ovdje u Njemačkoj naši pretpostavljeni izuzimaju ljude koji su zaraženi koronavirusom. Oni imaju opravdanje da ne poste dok se ne oporave. Naravno, taj broj dana u toku kojih zbog bolesti nisu postili, dužni su napostiti”.

U Njemačkoj, kao i većini evropskih država, na snazi su mjere kojim se žele zaštititi građani. Tim mjerama je ograničen i vjerski život. U toku mjeseca ramazana su intenzivne zajedničke molitve i druženja za muslimane imali veoma karakterističan značaj. Zajedničke molitve sada nisu dozvoljene. Međutim, zahvaljujući modernim tehnologijama, to se pokušava nadoknaditi.

“Mi nastojimo ostati u kontaktu sa vjernicima. Komuniciramo preko društvenih mreža preko kojih šaljemo i video poruke. Tako će biti i u toku mjeseca Ramazana. Također planiramo uživo prenos učenja Kur´ana”, kaže Osmić. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime