Milorad Dodik za „Avaz“: Ne želim biti arbitar, ali stalno se bavimo istim pitanjima

EKSKLUZIVNO Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH

205

Ono što zamara i šteti BiH jeste činjenica da se jednim pitanjem bavimo stalno i iznova, i to po nekoliko puta, kaže Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, u ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” rekao je da je jutrošnja odluka Vijeća ministara „nepotrebna i više je tehnička, a ne suštinska odluka“.

Podsjetimo, Vijeće ministara jutros nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije. 

– Ne razumijem o čemu se sada ovdje radi. Suštinska odluka je donesena na sastanku lidera i Fiskalnog vijeća, gdje su utvrđeni tačni elementi tog aranžmana vezano uz obim dospijeća kamate i svega ostalog. Činjenica je da je dogovoreno da sredstva budu raspoređena između entiteta i Brčko distrikta, a u sklopu Federacije određen aranžman koji bi trebao pratiti raspodjelu između kantona i federalnog nivoa – kaže Dodik.

On je pojasnio da se „bespotrebno skreće i daje negativna pažnja svemu tome“.

– Taj novac je na raspolaganju, on je operativan i vjerujem da će u najskorije vrijeme to pitanje nesaglasnosti biti razriješeno. U svakom slučaju, treba poštovati ono što je dogovoreno na sastanku lidera tri političke partije, što je potvrdilo i Fiskalno vijeće BiH – kaže Dodik.

Član Predsjedništva BiH tvrdi da su, nažalost, sada na sceni različita tumačenja Hrvata i Bošnjaka o ovom pitanju, a u Pismu namjere sve je jasno.

– U pismu piše da će se redistribucija sredstava vršiti u nekom omjeru u kojem su se dogovorili, a to je 50 posto za Federaciju, 50 posto za kantone. To je tako, zato što kantoni imaju određene odgovornosti vezano uz zdravstvo, uz zaposlene radnike. Ne znam šta se sada promijenilo i zašto su zastoji, niti želim biti arbitar. Ali, ono što zamara i šteti BiH jeste činjenica da se jednim pitanjem bavimo stalno i iznova, i to po nekoliko puta. To je ono što nam samo odnosi energiju – kaže Dodik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime