Italijanski naučnici tvrde da su uspjeli neutralizirati koronavirus kod miševa

TESTIRANJE VAKCINA

260

Italijanski naučnici tvrde da su razvili prvu vakcinu koja može neutralizirati koronavirus u ćelijama miševa.

Prilikom testiranja u bolnici Lazzaro Spallanzani u Rimu, specijaliziranoj za zarazne bolesti, naučnici su uspjeli omogućiti proizvodnju antitijela u miševima kojima se neutralizira koronavirus, prenosi Independent.

“Ovo je najnaprednija faza ispitivanja vakcine koja je razvijena u Italiji. Koliko znamo, prvi smo u svijetu do sada dostigli neutralizaciju koronavirusa vakcinom kod miševa. Očekujemo da će se to desiti i kod ljudi”, rekao je Luigi Aurisicchio, izvršni direktor Takisa, kompanije koja radi na proizvodnji vakcine.

Aurisicchio dodaje da su miševi nakon samo jedne vakcinacije uspjeli razviti antitijela koja mogu blokirati virus.

Italijani krajem ljeta planiraju započeti testiranje njihove vakcine na ljudima. Kako kažu, nadaju se da će ova vakcina, koja je razvijena uz inovativnu tehnologiju, biti dostupna ljudima širom svijeta.

“Da bismo postigli ovaj cilj, potrebna nam je podrška nacionalnih i međunarodnih institucija i partnera koji nam mogu pomoći da ubrzamo proces”, rekao je Aurisicchio.

Italijanska vakcina fokusira se na genetski materijal DNK proteina koji koronavirus koristi za ulazak u ljudske ćelije. Sljedeći testovi koje će Italijani provoditi imaju za cilj utvrditi koliko dugo traje imunološki odgovor na vakcinu.

Podsjećamo, stručnjaci sa Univerziteta u Oxfordu prošle sedmice su kazali da bi prvi rezultati ispitivanja njihove vakcini protiv koronavirusa mogli biti spremni već sredinom juna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime